Obavijest o zaštiti osobnih podataka (primjenjuje se od 25. svibnja 2018.)

Vaši su podaci važni. Važni su nama i znamo da su važni vama. RTL je posvećen zaštiti podataka u skladu s najnovijim zakonima o zaštiti osobnih podataka i privatnosti. Također želimo biti vrlo transparentni o tome koje vaše podatke prikupljamo, kako ih upotrebljavamo i kako možete kontrolirati ono što radimo s tim podacima. Svrha ove obavijesti o zaštiti osobnih podataka je:

 • objasniti jasno i jednostavno kako koristimo podatke koje prikupljamo kada koristite naše usluge
 • detaljno vam opisati mogućnosti koje nudimo da biste kontrolirali upotrebu vaših podataka, prava koja imate u pogledu na njih i kako ih ostvariti

RTL Hrvatska d.o.o. za usluge, sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, Zagreb, Krapinska 45, upisano u sudski registar Trgovačkog suda u zagrebu pod matičnim brojem subjekta upisa (MBS): 080451968, osobni identifikacijski broj (OIB): 07330149920 (u daljnjem tekstu: 'RTL').

Ova se pravila o zaštiti osobnih podataka odnose na web stranicu dostupnu na adresi https://play.rtl.hr/, na "RTLplay" mobilne aplikacije za IOS i Android te na moguće varijacije RTLplay-a, na različitim medijima.

Prilikom prijave na RTLplay putem e-maila

 • Obvezni podaci: vaš e-mail, datum rođenja i vaš spol

Povrh navedenih obveznih podataka, imamo pravo zatražiti od vas dodatne opcionalne podatke (primjerice, poštanski broj).

Prilikom prijave na RTLplay putem Facebook Login-a

 • Javni se podaci automatski prenose nama: vaše ime, slika vašeg profila, jezik te vaša profesija ako ste je upisali
 • Opcionalni podaci, ovisno o vašem izboru prilikom prijave putem Facebook Login-a: vaš "Popis prijatelja" i/ili "Sviđa mi se"

Važno je znati: u svakom trenutku imate kontrolu nad podacima koji nam se komuniciraju

Kada se prijavite na RTLplay putem Facebook Login-a, molimo vas da provjerite popis podataka koje će nam biti komunicirane prilikom otvaranja prozora za prijavu na društvenu mrežu i, ako je primjenjivo, da kliknete opciju "Postavke" kako biste isključili kategorije informacija koje ne želite dijeliti.

Ako ste već prijavljeni na RTLplay putem Facebook Login-a, molimo vas da se povežete sa svojom društvenom mrežom, kliknete "Postavke" => "Aplikacije i web stranice" => "RTLplay / Pogledaj i uredi", a zatim poništite odabir kategorija informacija za koje nam više ne želite dopustiti pristup.

Prilikom prijave za neke usluge na RTLplay

Kada se registrirate za neke od usluga na RTLplay (osobito u sklopu vašeg sudjelovanja u jednom od naših kvizova) dodatne informacije o vama mogu se zatražiti pod uvjetom da je to potrebno, primjereno, razmjerno i legitimno s obzirom na cilj. Biti ćete automatski preko sustava obaviješteni o takvoj svrsi, o tome kako ćemo koristiti vaše podatke, o obaveznoj ili opcionalnoj prirodi našeg zahtjeva i o mogućim posljedicama izostanka odgovora.

OSOBNI PODACI KOJI SE PRIKUPLJAJU AUTOMATSKI TIJEKOM INTERAKCIJE S NAŠIM USLUGAMA

UKOLIKO NISTE PRIHVATILI UPOTREBU KOLAČIĆA ILI DRUGIH OBILJEŽIVAČA:

Možemo prikupiti informacije o vašim interakcijama s uslugom RTLplay samo kada ste prijavljeni na svoj korisnički račun (primjerice, kada izaberete neki videozapis za gledanje). U tom kontekstu, osobni podaci koje ste unijeli prilikom registracije za uslugu RTLplay ne mogu se nikako povezati s (i) informacijama o vašoj upotrebi usluge RTLplay kada niste povezani na vaš korisnički račun ili (ii) s informacijama iz drugih digitalnih usluga RTL-a za koje ste odbili koristiti kolačiće ili druge obilježivače na uređaju koji koristite (vidi odlomak „Kolačići i ostali obilježivači“).

UKOLIKO STE PRIHVATILI UPOTREBU KOLAČIĆA ILI DRUGIH OBILJEŽIVAČA:

Možemo prikupiti informacije o vašim interakcijama s uslugom RTLplay, bez obzira jeste li prijavljeni na svoj korisnički račun ili ne. U tom kontekstu, osobni podaci koje ste unijeli prilikom registracije za uslugu RTLplay mogu se povezati s (i) informacijama o vašoj upotrebi usluge RTLplay kada niste povezani na vaš korisnički račun ili (ii) s informacijama iz drugih digitalnih usluga RTL-a za koje ste prihvatili koristiti kolačiće ili druge obilježivače na uređaju koji koristite (vidi odlomak „Kolačići i ostali obilježivači“).

PERSONALIZIRAMO LI VAŠE ISKUSTVO? NA KOJI NAČIN ODREĐUJEMO VAŠE INTERESE?

PERSONALIZACIJA VAŠEG ISKUSTVA:

Informacije koje se nalaze na vašem profilu i one koje proizlaze iz vaše interakcije s uslugom RTLplay (ili drugim digitalnim uslugama RTL-a za koje ste prihvatili upotrebu kolačića ili drugih obilježivača na uređaju koji koristite) omogućuju nam da saznamo više o vama i da dobijemo predodžbu o kategorijama programa, proizvoda i usluga koji bi vam mogli biti zanimljivi. Na taj način možemo preporučiti relevantnije programe i prilagoditi obavijesti koje vam šaljemo i oglase koje vam prikazujemo.

UTVRĐIVANJE VAŠIH INTERESA:

Možemo utvrditi vaše interese na temelju podataka o vama koje prikupljamo (saznajte više u odlomku „Koje podatke prikupljamo o vama? Na koji način?“). Na primjer, ako ste se prijavili na svoj RTLplay korisnički račun i odlučite pogledati „Shopping kraljicu“, moći ćemo prikupiti takve informacije i povezati ih s vašim korisničkim profilom kako bismo ga povezali s težištem interesa „Moda”. Slično tome, ako poslije odlučite pogledati „3, 2, 1, kuhaj“, moći ćemo obogatiti vaš korisnički profil novim težištem interesa „Kuhinja“. Naposljetku, ako ste upisali da ste 30-godišnja žena kada se prijavite na svoju uslugu RTLplay, vaš korisnički profil temeljen na interesu može izgledati ovako: „Žena od 30 godina koju zanimaju moda i kuhanje".

FOKUS NA PERSONALIZIRANOM OGLAŠAVANJU:

Personalizirano oglašavanje važan je izvor sredstava koji nam omogućuje da vam besplatno pružamo programske sadržaje koji volite i usluge koje za vas stalno poboljšavamo. Na taj način vam možemo prikazati oglase za proizvode ili usluge koji vas zanimaju i za koje ne biste nužno saznali na drugačiji način, posebno u sklopu programskog sadržaja koje gledate.
Oglašavači općenito žele osigurati da se njihovi oglasi pregledaju od strane korisnika koji su vjerojatnije zainteresirani za njihovu robnu marku, proizvode ili usluge. Da bi to učinili, odabiru osobe kojima žele pristupiti na temelju čimbenika kao što su interesi, spol, dob, mjesto stanovanja i moguće pojedine druge podatke. Stoga ćemo oglase određenog oglašavača pokušati prikazat korisnicima koji odgovaraju ciljanoj publici na temelju informacija koje imamo i korisničkih profila koje smo izradili.

U svakom trenutku možete odbiti da se vaše iskustvo prilagodi vašim interesima i da koristimo vaš korisnički profil u tu svrhu. Na datum objavljivanja ove Obavijesti o zaštiti osobnih podataka, ova postavka personalizacije dostupna je na vašoj usluzi RTLplay kako je niže navedeno. Podešavanje vaših postavki utjecat će na vaš korisnički račun, bez obzira na medije/uređaje putem kojih ste povezani na vaš korisnički račun.

 • Ako ne želite da se oglasi prilagode vašim interesima i da koristimo vaš korisnički profil u tu svrhu, možete jednostavno promijeniti svoje postavke unutar opcije „Moj Profil“ na vašem korisničkom računu i deaktivirati opciju „Personalizirano oglašavanje“.
 • Ako ne želite da vam usluga i komunikacija bude prilagođena vašim interesima i da koristimo vaš korisnički profil u tu svrhu, možete jednostavno promijeniti svoje postavke unutar opcije „Moj Profil“ na vašem korisničkom računu i deaktivirati opciju „Personalizacija moje usluge i moje komunikacije“.
 • Ako ne želite da koristimo podatke koji proizlaze iz korištenja usluge RTLplay kada niste povezani s vašim korisničkim računom ili podatke s drugih digitalnih usluga RTL-a a na kojima možemo koristiti kolačiće ili druge obilježivače povezane s uređajima koje koristite, molimo nemojte prihvatiti korištenje kolačića i drugih obilježivače ili opozovite svoj pristanak na svakom drugom uređaju (vidi odlomak „Kolačići i drugi obilježivači“).

Važno je znati: promjene postavke personalizacije primjenjive na vaš korisnički račun na jednom uređaju neće se automatski primjeniti na vašim drugim preglednicima/uređajima

U slučaju da niste prihvatili da se vaše iskustvo prilagodi na temelju vaših interesa i za tu svrhu upotrijebi vaš korisnički profil („Moj profil“) i dalje ćete moći koristiti personaliziranu uslugu ili primati ciljano oglašavanje na temelju upotrebe kolačića ili drugih obilježivača, kojima upravljamo mi ili naši partneri, na svakom pregledniku/uređaju za koji ste to prihvatili.

U slučaju da ste prihvatili samo upotrebu kolačića i drugih obilježivača bez upotrebe podataka iz vašeg korisničkog profila, personalizacija vašeg iskustva temelji se samo na prikupljanju navigacijskih podataka, takozvanih „pseudonimima“ koji neće biti povezani s podacima unesenim u vaš korisnički profil. Ova postavka personalizacije odnosi se na svaki preglednik ili uređaj koji koristite i neće utjecati na postavke povezane s vašim korisničkim računom.

Vaš korisnički račun i povezani osobni podaci bit će izbrisani nakon 3 godine neaktivnosti ili temeljem zahtjeva za brisanjem vašeg računa.

OBRADE NA PRAVNOJ OSNOVI VAŠEG PRISTANKA

Korištenje kolačića i drugih sličnih tehnologija (maksimalno 13 mjeseci)

 • Više možete saznati u odlomku „Kolačići i ostali obilježivači“.

Povezivanje uređaja povezanih s vašom mrežom (maksimalno 13 mjeseci)

 • Više možete saznati u odlomku „Kolačići i ostali obilježivači“.

Komercijalna istraživanja naših partnera

(Dok ne prigovorite u odlomku „Profil“ vašeg korisničkog računa ili putem svake veze za odjavu koja je sadržan u svakoj e-poruci koju vam šaljemo)

 • Tražimo vaš pristanak kako bi vam mogli izravno slati (e-mail, push obavijesti na mobilnoj aplikaciji) poruke koje promiču proizvode ili usluge naših partnera. Osobni podaci koje dajete u ovom kontekstu nikad neće biti preneseni tim partnerima.

OBRADE NA PRAVNOJ OSNOVI NAŠEG LEGITIMNOG INTERESA

Statističke analize (Tijekom razdoblja pohrane vaših osobnih podataka)

 • Statističke analize nam služe kako bi naše usluge bile atraktivnije za vas, ali i za sve naše korisnike. U tu svrhu obavljamo skupnu i agregiranu statistiku gledanosti iz podataka o vama koje prikupljamo. U tom kontekstu ne izvršavamo evaluaciju, predviđanje ni zaključak o bilo kojem pojedincu.

NEWSLETTER

(Dok ne prigovorite u opciji „Moj profil“ vašeg korisničkog računa ili putem poveznice za odjavu koja je sadržana u svakoj e-poruci koju vam šaljemo)

 • Možete odbiti primati takve obavijesti tako da odete na odlomak „Profil“ svog korisničkog računa odmah nakon registracije ili kliknete na poveznica za odjavu koja je sadržana u svakoj e-pošti koja vam je upućena.

UPOTREBA VAŠEG KORISNIČKOG PROFILA ZA PRILAGODBU OGLAŠAVANJA

(Tijekom razdoblja pohrane vaših osobnih podataka / Prilikom definiranja vaših interesa ne koristimo podatke iz vaših interakcija s našom uslugom koja datira više od 13 mjeseci unazad)

 • Više možete saznati u odlomku „Personaliziramo li vaše iskustvo? Na koji način određujemo vaše interese?"

OSTALE OBRADE

(Tijekom strogo određenog vremena potrebnog za svrhu koja se provodi / 3 godine za ostvarenje vašeg prava prigovora / 1 godinu za ostvarenje vašeg prava na pristup i ispravljanje)

 • Kako bismo spriječili i borili se protiv prijevare
 • Kako bismo vam ponudili nastavak gledanja
 • Kako bismo proveli opcionalne ankete o zadovoljstvu
 • Kako bismo vam omogućili da nas kontaktirate i kako bismo odgovorili na vaše zahtjeve
 • Kako bismo upravljali ostvarivanjem vaših prava

OBRADE NA PRAVNOJ OSNOVI UGOVORA

Upotreba korisničkog profila za personalizaciju usluge i komunikacija (Tijekom razdoblja pohrane vaših osobnih podataka)

 • Više možete saznati u odlomku „Personaliziramo li vaše iskustvo? Na koji način određujemo vaše interese?“

SUDJELOVANJE U NAGRADNOJ IGRI

(Tijekom vremena potrebnog za potvrdu, registraciju, obradu vašeg sudjelovanja i upravljanje dodjelom dobitaka)

U sklopu naših aktivnosti koristimo usluge koje pružaju treće strane koje smo ovlastili da djeluju u naše ime, kao što su naši zaposlenici, partneri, dobavljači i/ili agenti, kako bismo upravljali uslugama koje vam pružamo. Trećim stranama dopušten je pristup vašim informacijama samo koliko je potrebno za obavljanje funkcija Usluge ili za pružanje neke usluge nama. Trećim stranama nije dopušteno koristiti podatke za bilo koju drugu svrhu.

U tom kontekstu, ugovorom osiguravamo usklađenost korištenja vaših osobnih podataka i sigurnosnih normi koje te tvrtke koriste. Ako koriste poslužitelje izvan Europske unije, sklopili smo s njima zasebne ugovore i standardne ugovorne odredbe koje je uspostavila Europska komisija za nadzor i osiguranje prijenosa vaših podataka tim pružateljima usluga.

Nećemo prenijeti vaše osobne podatke komercijalnim akterima ili oglašavačima bez vašeg prethodnog pristanka.

Provodimo sve tehničke i organizacijske mjere kako bismo osigurali sigurnost obrade osobnih podataka o vama i njihovu tajnost.

U tom smislu poduzimamo sve potrebne mjere opreza, uzimajući u obzir prirodu vaših podataka i rizike koje predstavlja njihova obrada, kako bismo sačuvali sigurnost vaših podataka, a osobito kako bismo spriječili da budu deformirani, oštećeni ili da neovlaštene treće strane imaju pristup (fizička zaštita prostora, postupci provjere autentičnosti s osobnim i sigurnim pristupom putem identifikatora i lozinki, prijave veza, enkripciju ili pseudonimizaciju određenih podataka itd.).

Korisnici koji još nisu navršili 15 godina, a žele pristupiti našoj usluzi biti će posebno zaštićeni. Njihovi se podaci nikako neće koristiti da bi se odredili njihovi interesi u svrhu personalizacije programskih sadržaja ili oglasa. Isto tako neće primati izravne marketinške poruke.

Predlažemo da nas kontaktirate na privacy@rtl.hr ako imate bilo kakva pitanja ili ako imate prigovor u vezi s postupkom obrade vaših osobnih podataka. Neovisno o tome, imate pravo izravno kontaktirati nadležno nadzorno tijelo u Republici Hrvatskoj – Agenciju za zaštitu osobnih podataka radi podnošenja prigovora.